2011. november. 05.
001

Napi egy pohár bor erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát - állapították meg brit kutatók. A Kelet-angliai Egyetem és a londoni Kings College szakemberei ezer nő ikerpár étkezési szokásait és csonttörési kockázatait elemezve jutottak erre a következtetésre. A vizsgált alanyok valamennyien 55 év körüliek voltak.

Korábban már kisebb tanulmányok jelezték, hogy a kismértékű alkoholfogyasztás erősíti a csontsűrűséget, a mértéktelen alkoholizálás viszont a csontritkulás egyik nagy kockázati tényezője.

Forrás: http://boraszportal.hu/carpe-diem/20111020/napi-egy-pohar-bor-erositi-a-csontokat

2011. augusztus. 29.
001

Szeptember 7-11. között a 20. Borfesztiválon az 51. standon (Savoyai terasz) szeretettel várjuk Önöket a most forgalomba kerülő 2008 és 2009 évjáratú boraink kóstolására!

A száraz Furminttól a 6 puttonyos Aszúig, a tokaji borok között valamennyit megtalálják!

2011. augusztus. 05.
001
A VinCE Magazin augusztusi borajánlata

A szerkesztőségünkbe érkezett újdonságok közül a második legjobb eredményt érte el:
Szent Tamás Furmint, Tokaj, 2008, Szent Benedek Pincészet

Ügyeljünk arra, hogy a kóstolásra vagy fogyasztásra kiválasztott ital megfelelő hőmérsékletű legyen! A borok különböző savtartalma különböző hőmérsékleteken érvényesül a legjobban.

A vörösborokban a tanninok dominálnak, a fehérborokban pedig a szerves savak. Ez a különbözőség a kóstolási hőmérsékletben is tükröződik.

A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik. Ilyenkor az ecetesedés, dugó- és penészíz is könnyebben felfedezhető.

A túlhűtött borban az aromákat alig, vagy egyáltalán nem tudjuk érzékelni, mert az illatanyagok 5 °C, a zamatanyagok 8 °C alatt nem érvényesülnek.

Ha a bort hűteni vagy melegíteni kell, akkor azt lassan, fokozatosan tegyük. Az fiatalabb, kevésbé testes borokat hidegebben, az idős, érlelt, testesebb, illatosabb borokat melegebben kóstoljuk.

vörösborok 14-18 °C
likőrborok 12-14 °C
fehérborok 10-12 °C
rozé- és sillerborok 8-10 °C
pezsgők 7-8 °C

Fontos megjegyezni, hogy a bor fogyasztása során mindig egy-két fokkal hidegebben kell szervíroznunk, mint borbírálatnál, ez utóbbi esetben ugyanis nem csak az élvezeti szempontokat kell figyelembe venni.

Forrás: ismeretlen

2011. június. 06.
001

Szent Benedek kb. 480 és 547 között élt, életéről kevés történeti adattal rendelkezünk. Nagy Szent Gergely pápa Dialógusok c. művének második részében ír életéről a halála után 40-50 évvel még élő tanúk nyomán.

Eszerint Szent Benedek Nursiából /szabin hegyek közti kisváros/ származik, majd Rómában tanul, ahonnét – az ottani erkölcstelen élet elől menekülve – visszavonul és a hagyomány szerint 529-ben a Cassinum hegyen /ma Monte Cassino/ végleg letelepszik és megalapítja tulajdonképpeni monostorát egybegyűjtött tanítványainak. Ennek a közösségnek írja szabálykönyvét, a Reguláját.

Borban legyőztük a világot
Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.
Borjour Magnum
A rendezvényen a Szent Benedek Pincészet borai nagy sikert arattak. Köszönjük vendégeinknek a részvételt és a jó hangulatot!
Borjour bormagazin - rádió műsor
A Borjour bormagazin rádió műsor vendége volt Dr. Farkas Géza.
Borjour Klasszik - győzelem!
A január 13-i Borjour Klasszik borbemutatón a Szent Benedek Pincészet lett az est pincészete, és a Szent Tamás Furmint 2008. borunk a legjobb bor! Köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott!