2009. február. 17.
002

N-JOY MAGAZIN - Kultúra - Utazás a borok világába

http://www.enjoymagazin.hu/index.php?inc=anyag&RovatID=7&AnyagID=3212

2008.10.27 08:47

Tokajt a világ legnagyobb és legjobb borvidékei között tartják számon, egykoron pápák és az orosz cárok is előszeretettel kortyoltak világhírű nedűiből, amelyek ma is a terített asztalok és a baráti beszéltetések koronái.

A tokaji Szent Benedek pincészet tulajdonosát, a Kaposváron ügyvédként dolgozó dr. Farkas Gézát arra kértük, hogy kalauzoljon el bennünket egy kicsit a borok csodálatos világába.
- Jó messziről érezni az illatát… - jelentem ki a hárslevelűt tartalmazó borospohár irányába.

- Ez remekül megfigyelhető a pincében, hiszen a bor élőlény. Van, amikor már az egészet beteríti az illata, hiába van ledugózva a hordó. Aztán pár nappal később bele kell néznem a hordóba, hogy vajon ott van-e még.


- Az őszi napsütésben talán kevés olyan kellemes elfoglaltságot tudnék mondani, mint a szüretet követő laza borozgatás.

- Így van, a borok legnagyobb része arra való, hogy a mindennapi életet szebbé színesebbe tegyék. A felbontás után dugó nélkül kicsit állni kell hagyni a palackot, hogy az oxigénnel érintkezzen, így több illat és íz jön elő. Többségében ismert, hogy adott borhoz milyen hőmérsékletet javasolnak. a jó bor viszonylag széles hőmérsékleti tartományban élvezhető, a rossz csak szűkben, vagy ott sem. Mindenkinek javaslom, hogy hűtsön be egy palack bort a javasolt alsó értékre, tartsa a hűtőben még 10-20 percet, aztán szobahőmérsékleten tartva kezdje el kortyolgatni. Meg fog lepődni, hogy mennyi minden rejtőzik a borban, előfordulhat az is, hogy a felbontás után órákkal, vagy másnap még jobban ízlik a bor.

- Mitől lesz jó a bor?

- Van technológiailag jó bor és nagy bor. Előbbi bárhol megterem, ahol jó talaj van, akár a borvidékeken kívül. Ez lehet akár egy jó házi bor is. Ez fejfájás nélkül iható, akár minden nap. A nagy borok különleges élvezeti értékkel bírnak. Itt viszont egy csomó feltételnek teljesülnie kell, már a terület kiválasztásától kezdve egészen a dugóig.

- Miért neveznek szépnek egy bort? - kockáztatom meg a szakmai tudásom hiányát végleg felfedő kérdést.

- A bor szépsége éppen olyan, mint egy nő szépsége. Erősen ízlésfüggő, s függ a szocializáltságtól is. Remélem, nem tűnik eretnekségnek, de fontos, hogy a gyerekek minél korábban kóstoljanak jó bort. A borválasztás alkalomtól is függ. Komoly beszélgetéshez nehezebb bor, könnyed csevegéshez pedig akár egy fröccsnek való rizling is illik. Hangsúlyoznám, a „fröccsnek való” nem degradáló, hiszen kiváló borokat jelent ez is. Csak a köznyelvben nem jól jelenik meg.
- Mit lehet kiolvasni egy pohár borból?

- Jót és rosszat is, anélkül, hogy megízlelnénk. Már az sem mellékes, hogy milyen pohárba töltötték. Igazából szűkülő szájú pohárból jön ki az illata. Ha van előzetes tudásunk, akkor meg tudjuk mondani, hogy tényleg abból a szőlőfajtából készült-e. Ha körbejáratjuk és a fény felé tartjuk, látszik, hogy elindulnak a glicerines, avagy "gótikus" ablakok. Minél tovább megmarad a felső karima, annál nagyobb az értékes tartalom.  - Egyen egy kis sajtot…
- Tényleg, miért forrt ennyire össze a bor és a sajt?

- Talán azért, mert sajtból is legalább annyi van, mint borból és persze remekül kiegészítik egymást a különböző fajták. Az étkezés egyik remek pillanata egy jó pohár bor. Persze nem könnyű a választás. Egyfogásos vacsorához még csak-csak, ünnepi ebédhez már nehezebb, mert az emberek ritkán bontanak háromféle bort. A borvacsora ezért élmény: 5-7 kicsi fogás, 5-7 hozzáillő borral.
- Hogyan kötődött össze az Ön életében Kaposvár Tokajjal?

- Van egy hegyaljai származású barátom, akit egyszer meglátogattam, nagyjából tíz évvel ezelőtt. Beleszerettem a tájba, a hangulatba, a pincébe, aztán vettem egy kisebb területet. Később több területünk lett és céget alapítottunk. Aztán beültem ismét az iskolapadba, négy évvel ezelőtt szőlész-borász szakmérnöki diplomát szereztem. Azóta pedig több kisebb döccenővel borászkodunk. Nekem egyébként ez a pihenés.
- A család mit szól ehhez?

- Felemásan – nevet. – Az elején nem értették, de ma már elfogadják. Egy pincészet felépítése nem pár évig, hanem több évtizedig tart. Így nem kell azon gondolkodnom, hogy mit fogok majd a nyugdíjas éveimben csinálni.

Sz. G.

1
Borban legyőztük a világot
Tizenegy párosításból nyolcban magyar borok győzték le a világ legnevesebb termelőitől válogatott tételeket a VinCE Budapest 2012 borrendezvényre meghirdetett vakkóstoláson, amelynek nemzetközi bíráló bizottságában Steven Spurrier, a legendás 1976-os Paris Wine Tasting szervezője is részt vett.
Borjour Magnum
A rendezvényen a Szent Benedek Pincészet borai nagy sikert arattak. Köszönjük vendégeinknek a részvételt és a jó hangulatot!
Borjour bormagazin - rádió műsor
A Borjour bormagazin rádió műsor vendége volt Dr. Farkas Géza.
Borjour Klasszik - győzelem!
A január 13-i Borjour Klasszik borbemutatón a Szent Benedek Pincészet lett az est pincészete, és a Szent Tamás Furmint 2008. borunk a legjobb bor! Köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott!